1. Égforgató csodagyűrű (mesekönyv – Méry Ratio Kiadó, 2004.)

Égforgató csodagyűrű (mesekönyv – Méry Ratio Kiadó, 2004.)
A kötet illusztrációit Jankovics Marcell készítette.

“Valamikor a mesekönyvek apáról fiúra szálltak, s nagy becsben tartották őket. Voltak bennük királyok és királylányok, tündérek és sárkányok – a történetek egyszerre játszódtak a földi és az égi világban. Mirtse Zsuzsa és Jankovics Marcell Égforgató csodagyűrű című mesekönyve ezen hagyományok útján indult el, s lett az elmúlt évtizedek egyik legszebb magyar mesekönyve: elvarázsolt, különleges utazás a képzelet birodalmában. Igazi varázskönyv, ahol a képek és a mesék együtt kelnek útra az olvasóval. A mesék lazán összekapcsolódó füzérben egyesülnek, mely az egyetemes és a magyar tradíció közkincséből merítkezve teremti saját, eredeti mesevilágát.

Aki ujjára húzza az égforgató csodagyűrűt, a mesék kellős közepén találja magát: találkozhat az igazmondó sárkánylánnyal, lusta manókkal, a varázstalan varázslóval, a kétarcú királlyal, égig érő hegyekkel és hatalmas próbákkal, amelyekről sorra kiderül, hogy nem is a külső világban vannak – hanem a lelkünk legmélyén. Olyan félelmek és akadályok, amelyeket le kell győznünk… A szürkeség apokalipszisa ellen a mesék a teremtő fantáziát, a mágikus mesélőkedvet hívják segítségül.

Az illusztrációk a pre-raffaelita könyvészek világát, a keretdíszek, melyek az illusztrációkat közrefogják, a középkori kódexek aszimmetriáját követik. Ezt a mesekönyvet nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen fogják kézbe venni. Aki kinyitja a könyvet – és megnyitja a lelkét a mesék előtt –, azt a mese magába fogadja; a varázslat részévé válhat. Mert minden emberben lakik valami a sárkányból, a tündérkirálynőből és a vitéz királyfiból is, csak merni kell átlépni a valóság határán, és hinni magunkban, hogy utunk során a legjobb felé megyünk.

Mirtse Zsuzsa különleges hangulatú meséit mágikus illusztrációk, 

Jankovics Marcell Cannes-i nagydíjas filmrendező, illusztrátor csodaszép akvarelljei teszik feledhetetlenné.”

A kötet 2004-ben, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Méry Ratio Kiadó gondozásában. A mesekönyv 2005-ben Párizsban is bemutatkozott, a Párizsi Magyar Intézet meghívására. A mesekönyv művészkönyv-változata merített papíron, korlátozott számban, gyűjtők számára is megjelent.